Een serviesset is een essentieel onderdeel van elke keuken en tafelaankleding. Het biedt niet alleen praktische functionaliteit, maar voegt ook stijl en elegantie toe aan je eetervaring. Of je nu dagelijks maaltijden bereidt voor je gezin, gasten ontvangt voor speciale gelegenheden, of gewoon wilt genieten van een mooie gedekte tafel, een kwalitatieve serviesset is onmisbaar.

Wat is een goede kwaliteit servies?

Een kwalitatieve serviesset kenmerkt zich door verschillende eigenschappen die zorgen voor duurzaamheid, esthetiek en functionaliteit. Hier zijn enkele kenmerken waar je op kunt letten bij het kiezen van een servies van goede kwaliteit:

 1. Materiaal: Kies voor servies dat is gemaakt van hoogwaardige materialen zoals porselein, aardewerk of bone china. Deze materialen zijn duurzaam, sterk en bestand tegen krassen en stoten.
 2. Afwerking: Controleer de afwerking van het servies. Een glad en gelijkmatig oppervlak zonder oneffenheden of ruwe plekken duidt op een goede kwaliteit.
 3. Gewicht: Een goed servies heeft een evenwichtig gewicht, waarbij elk stuk niet te zwaar of te licht aanvoelt. Het moet comfortabel in de hand liggen en gemakkelijk te hanteren zijn.
 4. Kleurvastheid: Let op de kleurvastheid van het servies. Kies voor servies waarvan de kleur niet vervaagt of verandert na verloop van tijd, zelfs na veelvuldig gebruik en reiniging.
 5. Stapelbaarheid: Een servies van goede kwaliteit is gemakkelijk stapelbaar en neemt niet te veel ruimte in beslag in je kast of opslagruimte.
 6. Hittebestendigheid: Controleer of het servies hittebestendig is, zodat je het veilig kunt gebruiken in de magnetron of oven.
 7. Geschiktheid voor vaatwasser: Als je van gemak houdt, kies dan voor servies dat geschikt is voor de vaatwasser. Controleer of het servies bestand is tegen vaatwasmiddelen en of het zijn kwaliteit behoudt na herhaaldelijk wassen.
 8. Ontwerp en stijl: Kies een servies dat past bij je persoonlijke smaak en de stijl van je tafelaankleding. Of je nu houdt van klassiek, modern, eenvoudig of decoratief servies, er zijn tal van ontwerpen om uit te kiezen.

Wat zit er in een serviesset? 

Een serviesset kan verschillende items bevatten, afhankelijk van het specifieke merk en de samenstelling van de set. Het aantal en de specifieke items in een serviesset kunnen variëren. Sommige sets bevatten meer items, zoals serveerlepels, serveervorken, slacouverts, sauskommen, enzovoort. Het is belangrijk om de samenstelling van de serviesset te controleren voordat je er een koopt, zodat deze voldoet aan jouw behoeften en verwachtingen. Over het algemeen bestaat een standaard serviesset uit de volgende items:

 1. Borden: Dit zijn platte borden die gebruikt worden voor het serveren van hoofdgerechten, salades of bijgerechten. Ze kunnen verschillende maten hebben, zoals dinerborden en ontbijtborden.
 2. Soepkommen: Deze diepe kommen zijn ideaal voor het serveren van soepen, stoofschotels of pasta’s. Ze hebben vaak een bredere vorm en hogere randen dan gewone borden.
 3. Dessertborden: Deze kleinere borden zijn bedoeld voor het serveren van desserts, gebakjes of kleine hapjes na de maaltijd.
 4. Kopjes en schoteltjes: Een serviesset bevat meestal ook bijpassende kopjes en schoteltjes voor het serveren van warme dranken zoals koffie, thee of cappuccino.
 5. Kommetjes: Kommetjes worden gebruikt voor het serveren van bijgerechten, sauzen, dips of snacks. Ze zijn vaak iets dieper dan gewone borden en kunnen verschillende maten hebben.
 6. Serveerschalen: Deze schalen zijn groter van formaat en worden gebruikt voor het serveren van grotere gerechten, zoals salades, pastagerechten, gebakken groenten of vlees.
 7. Schaaltjes: Kleine schaaltjes kunnen worden gebruikt voor het serveren van sauzen, dressings, kruiden of toppings.

Hoeveel delig servies aanschaffen?

Bij het bepalen van het aantal delen van een servies dat je wilt aanschaffen, zijn er een paar factoren om rekening mee te houden. Overweeg het aantal mensen in je huishouden en hoe vaak je van plan bent om gasten te ontvangen. Een servies van 4 delen (bijvoorbeeld 4 borden, 4 kopjes en schoteltjes) kan voldoende zijn voor een klein huishouden, terwijl een groter huishouden misschien meer delen nodig heeft. Als je het servies dagelijks wilt gebruiken of alleen voor speciale gelegenheden. Als je het servies dagelijks gebruikt, kan het handig zijn om een grotere set te hebben, zodat je niet te vaak hoeft af te wassen.

Voorbeeld:

 • Een 24 delige set bestaande uit 4 productgroepen is geschikt voor 6 personen.
 • Een 18 delige set bestaande uit 3 productgroepen is geschikt voor 6 personen.
 • Een 24 delige set bestaande uit 3 productgroepen is geschikt voor 8 personen.

Tags:

No responses yet

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *