Een warme douche, de afwas en je handen goed wassen met warm water en zeep. We staan er niet altijd bij stil, dat er best wel wat voor nodig is om ervoor te zorgen dat we op elk gewenst moment kunnen beschikken over warm water. De geiser die boven het aanrecht hangt verdwijnt uit steeds meer huishoudens en maakt plaats voor een elektrische boiler. In tegenstelling tot een geiser, die het water verwarmt op momenten dat het nodig is, verwarmt een elektrische boiler het water vooraf en wordt het water bewaard in een goed geïsoleerd vat.

De boiler raakt nooit leeg, al vermoedt men dat soms wel

Het geïsoleerde vat waarin het verwarmde water wordt bewaard maakt gebruik van de natuurwet dat koud water zwaarder is dan warm water. Het water onderin het vat is dus kouder dan het water aan de bovenkant. Wanneer we de warmwaterkraan open zetten, dan wordt automatisch al het water dat onderin het vat zit, verwarmd en er wordt water toegevoegd. Dat verwarmen duurt even en het kan daardoor voorkomen dat je warme douche opeens wat kouder aanvoelt. Op dat moment zit er dus meer koud  dan warm water in de boiler.

Verschillende soorten boilers

Naast de elektrische boiler, kennen we ook de gasboiler, de indirect gestookte boiler en de zonneboiler. Elektrische boiler zijn echter het meest gangbaar omdat het apparaat kleiner en veiliger is om te gebruiken. Een elektrische boiler werkt op basis van een verwarmingselement dat door een thermostaat  wordt geregeld. Zodra het water onder een bepaalde temperatuur komt, wordt automatisch het verwarmingselement ingeschakeld.

Het onderhouden van een elektrische boiler

Eigenlijk heeft een elektrische boiler niet al te veel onderhoud nodig. Je moet er echter wel rekening mee houden dat je het verwarmingselement regelmatig controleert. Zeker wanneer je in een omgeving woont met veel hard water plakt er namelijk sneller kalk aan het element dat moet worden verwijderd. Een elektrische boiler werkt op basis van energie en dat betekent dat bij grootverbruik (wanneer je bijvoorbeeld elke dag lang doucht) de energienota wel eens een stuk hoger kan zijn.

Tags:

No responses yet

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *