Dat op bier een houdbaarheidsdatum zit, dat is je vast niet ontgaan, maar of bier ook echt over datum kan gaan, dat is een tweede. Om te kunnen bepalen wat er nu wel of niet juist is, is het belangrijk om eerste de twee verschillende variant verder uit te lichten. We kennen namelijk een tweetal variant. De eerste is ‘ten minste houdbaar tot’ en de tweede is ‘te gebruiken tot’. Wanneer er staat ten minste houdbaar tot staat, dan kun je het na het verstrijken van de datum nog prima drinken. Het enige waar je rekening mee moet houden, is dat er niet meer gegarandeerd kan worden dat de smaak, geur en ook kleur hetzelfde is. Met bier is het dus in bepaalde gevallen heel goed mogelijk om het te drinken wanneer het over de datum is. Bij te gebruiken tot, is het overigens niet aan te raden dit te doen. Bij het verstrijken van deze datum, is de voedselveiligheid niet meer te waarborgen.

Bier wat over datum is drinken

Heb jij in je koelkast nog een aantal biertjes staan, waarvan de datum is overschreden, dan hoef je je dus absoluut geen zorgen te maken. Je kunt namelijk prima bier over datum nog drinken. Echter zit er wel een verschil wat voor bier het is. Gaat het om een normaal biertje, met een alcoholpercentage van 5% of minder, dan is het vaak niet verstandig om die enkele maanden later nog te drinken. Een biertje die hierboven zit, ook wel speciaalbiertjes genoemd, zijn kwalitatief vaak zelfs nog een stuk beter wanneer je ze een aantal weken of zelfs maanden laat rijpen. Hierdoor worden de aroma’s nog intenser en is de smaak nog krachtiger. Hetzelfde geldt overigens ook wanneer je zelf een biertje gaat brouwen met één van de vele speciaalbier brouwpakketten van brouwpunt.

Hoe lang kun je bier bewaren

Gemiddeld is het aan te raden om normaal bier niet langer dan een aantal weken na de datum te bewaren. Je zult al snel merken dat de smaak ietwat bitterder wordt en ook de kleur zal veranderen. Je kunt het in principe prima drinken, maar het komt de kwaliteit niet echt ten goede. Een wat zwaarder biertje, kun je prima een aantal maanden laten rijpen. Veel mensen kiezen er daarom ook bewust voor om een paar flesjes extra te halen, zodat ze deze nog een paar maanden kunnen laten liggen.

Tags:

No responses yet

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *